Direktlänk till inlägg 29 maj 2020

Vem ställde in kvinnokampen?

Av Lena - Fredag 29 maj 08:22

God morgon!


Jag föddes (läs; kläcktes ur ett drakägg och förmodligen tyckmycken redan då) 1971 i Koszalin, Polen. Alltså i en tid som började bli upplyst när det gällde politiska och feministiska spörsmål och det faktum att vi flyttade till Sverige precis innan jag började skolan gjorde säkert att jag kom lindrigare undan än jag hade gjort där. Men ändå kunde det i skolan förekomma att man som flicka blev placerad jämte en av de bråkigaste pojkarna - "för att hålla reda på honom" - vilket, översatt till vuxenspråk blev "skit i din egen utbildning, ditt ansvar är att hålla reda på pojken så han får sin" och inte utan att man blev dragen i håret och slagen med linjalen dessutom - "han slår dig för att han tycker om dig" - vilket, översatt till vuxenspråk blir "om en man slår dig är det ju för att han älskar dig". Flickor lärde sig fort att kalla en spade för en sked för att undvika konflikt och göra skit till choklad för att slippa bråk. Jag hoppas innerligt att detta inte förekommer i skolorna idag. Jag hoppas också att jag kommit så pass långt, även om det tagit lite tid, att jag idag utan att få kommentarer som "har du inlett en karriär som ragata?", kan kalla ett nöt för ett nöt. 

Så när jag ser dagens unga kvinnor, så som de alla, med få undantag, ser ut idag (och med allt de måste göra för att se ut så där) tänker jag att vi är på väg mot ingenstans riktigt fort. Skönhetsbranschen är smart. De har skapat problem och lösning i ett, en evighetsmaskin/sprial, som verkar ta väldigt mycket tid från verkligen viktiga frågor. Och det rockar verkligen inte min rumpa. Nu menar jag kanske inte att vi måste upp och hojta på barrikaderna igen, men jag menar att vi behöver kanske driva utvecklingen framåt för att inte återigen hamna i de gamla förlegade könsrollerna. Både män och kvinnor. (Grovt förenklat.)

För om vi nu skall roa oss lite med tanken på att vi skall bli jämställda männen (för männen är givetvis själva utgångpunkten, suck) så kommer vi nog ändå inte bli det förrän vi kan vandra gatan fram, med begynnande flint och fullt utvecklad ölmage och ändå tycka att vi är sexiga som fan. 


Ha en dag!


  

 
ANNONS
 
Amisa

Amisa

Fredag 29 maj 13:25

Tyvärr tror jag inte vårt könsrollstänkande har gått särskilt mycket framåt, i vissa grupper kanske men inte i dom stora massorna. Marknaden spelar fortfarande på unga kvinnors osäkerhet om att inte duga som dom är och dom uppfostras fortfarande att självuppoffrande ta hand om alla som kan tänkas behöva dom helst utan att kräva lön och en god arbetsmiljö. Och barnens leksaker och kläder är mycket mer könsspecifika än dom var när jag var barn.

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

Lena

Fredag 29 maj 14:25

Jag tror att du har rätt och håller med dig - definitivt mer könsspecifika leksaker idag än förr. Barbie kan dessutom inte göra annat än vara snygg - hon kan inte ens stå själv - och actionman kan göra allt möjligt. Barnen får det fortfarande med modersmjölken där i barnkammaren. Det är synd. Nog hade vi hoppats att det skulle gå mer framåt än det har gjort.

 
Göran

Göran

Söndag 31 maj 21:23

Du har alldeles rätt. Visst har vi kommit en bit men det är långt kvar. Det är något som båda mina döttrar vittnar om ideligen liksom kvinnliga arbetskamrater. Vilken man behöver stå ut med att höra..; "Nämen lilla gubben..." från en kvinnlig chef. Och även om man verkligen försöker att tänka på det så inser jag då och då att jag visst har en massa fördomar kvar. Som jag inte alls vill ha men eftersom också jag fick dem i mig redan i barndomen sitter de djupare än man tror.
Sen FINNS det ju skillnader och inte bara fysiska mellan könen utan vi är bevisligen bättre och sämre på vissa saker åt båda håll. Ingen man kan t.ex se på TV, läsa en veckotidning i knät, sticka en kofta på samma gång som man samtalar med 2-3 människor i ens närhet. Men några av oss kan rapa, fisa och klia oss i skrevet på samma gång som vi svär över domaren i matchen vi ser på TV.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Lena

Söndag 31 maj 21:31

Hahahaha, du Göran, ni kan mycket mer än så och det råder inga tvivel om att ni är lika fast i fållan som vi är, lika fast i de gamla förlegade könsrollerna utan att vilja vara det. Det sitter djupt rotat i oss alla. Det finns absolut skillnader och det måste det fortsätta att finnas, men det jag nog reagerar starkast på är att dessa skillnader inte på något vis berättigar till de så olika villkoren som gäller för könen. Det är en gemensam kamp det där. Jag hoppas att vi hittar något smart sätt att dra utveckling framåt liksom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Tisdag 25 aug 21:38

God afton!   Det är ofattbart så fort tiden går. Var tar den så vägen? Jag har nu varit på mitt nya jobb i nästan 4 veckor och kan snart inte kalla mig ny längre. Eller jo. Det kan jag ju. För att jag får. Och det är skönt. Alla vet ju hur det är...

Av Lena - Måndag 3 aug 21:09

Tjenis!   Första arbetsdagen är avklarad och i skrivande stund ser jag ljud och hör färger. Inte så mycket för att det var en tung och arbetssam dag, den var faktiskt mycket lugn, sansad och lagom, utan mer för att jag imorse vackert fick klä ut ...

Av Lena - Söndag 26 juli 18:31

Tjenis!   Utan möda och något som helst besvär (iallafall inte så mycket) har jag nu varit fritidsforskande i 5 månader. 5 månader av lugn och ro, böcker och vila. Men nu faller det sig som så att jag på en vecka eller 7 dagar måste läsa 12 böc...

Av Lena - Lördag 18 juli 18:21

Tjenis!   Så står det. Med grälla färger så det framgår med all önskvärd tydlighet. Vi får inte lov att rasta våra hundar inom bostadsområdet. Men jag har så många frågor!! Nu är ju vår vovve inte så stor (1 kg ren och skär skräckinjagande chih...

Av Lena - Måndag 13 juli 21:32

Tjenis...   (För er som inte talar skånska eller ens med nöd och näppe förstår skånska; kröllor = lockar...)      I min enträgna brist på meningsfull sysselsättning stegade jag med bestämda steg till min frisör och bad henne permanenta mig....

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt i livet!  med Blogkeen
Följ Mitt i livet!  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se